Kadın ve Kız Çocuklarına Yönelik Cinayetlerde Artış Devam Ediyor
Birleşmiş Milletler Kadın Birimi tarafından yayımlanan rapora göre, 2023 yılında 85 bin kadın ve kız çocuğu erkekler tarafından kasıtlı olarak öldürüldü. Bu ölümlerin %60’ı, yani 51 bin kadın kurbana yakın kişiler tarafından gerçekleştirildi. BM Kadın Birimi, verilerin kadınlar için en tehlikeli yerin, çoğunlukla erkeklerin elinde öldükleri evleri olduğunu gösterdiğini belirtti.
BM Kadın Birimi: Ev İçindeki Kadınlar Tehlikede
BM Kadın Birimi İcra Direktörü Yardımcısı Nyaradzayi Gumbonzvanda, verilerin kadınların en güvende olmaları gereken yer olan evlerde ölümcül şiddete maruz kaldığını vurguladı. Gumbonzvanda, rapordaki rakamların sadece buzdağının görünen yüzü olduğunu ve tüm kadın ölümlerinin kaydedilmediğini, dolayısıyla gerçek sayının daha yüksek olabileceğini ifade etti.
Kadın ve kız çocuklarının cinsiyete bağlı olarak öldürülmesi olarak tanımlanan kadın cinayetlerine ilişkin BM tahminleri, 2022 yılında genel bir düşüş olsa da, yakın partnerler ve aile üyeleri tarafından işlenen cinayetlerde artış yaşandığını gösterdi.
En Fazla Kadın Cinayeti Afrika’da Gerçekleşiyor
BM verilerine göre, Afrika’nın en yüksek eş ve partnerle bağlantılı kadın cinayeti oranlarına sahip olduğu tahmin edilen 21,700 kurbanla 2023 yılında en yüksek orana sahip olduğu belirlendi. Ardından Amerika ve Okyanusya gelirken, Avrupa ve Amerika’da kadınların çoğunlukla yakın partnerleri tarafından öldürüldüğü görülürken, diğer bölgelerde ise aile üyelerinin birincil failler olduğu ortaya çıktı.
BM Kadın Birimi, Fransa, Güney Afrika ve Kolombiya gibi ülkelerde, yakın partnerler tarafından öldürülen kadınların ölümlerinden önce yetkililere şiddet uyarılarında bulunduğunu belirtti.
Ülkeler Veri Toplamada Yetersiz Kalıyor
BM Kadın Birimi, dünya genelinde birçok ülkenin yetersiz veri topladığını ve aile içi dışındaki kadın cinayetleri hakkında doğru bilgiye sahip olmadığını açıkladı. Fransa’da 2019-2022 arasında kadın cinayetlerinin %79’unun yakın partnerler veya diğer aile üyeleri tarafından işlendiği görülürken, Güney Afrika’da da benzer şekilde aile içi olmayan kadın cinayetlerinin tüm kadın cinayetlerinin %9’unu oluşturduğu bildirildi.
Raporda, üye devletlerin kadın cinayetleri ile mücadelede daha fazla önlem aldığı ancak veri toplamada yetersiz kaldığı vurgulandı. Verilerin kalitesi ve kullanılabilirliği arttıkça, kadına yönelik şiddeti en aza indirme konusunda hükümetlerin sorumluluklarının da artacağı belirtildi.